Podaci o znanstveniku
Osnovni podaci
Izobrazba
Zaposlenja
Nastavne aktivnosti
Projekti
Članstva
Bibliografija
Znanstveni interesi
Biografija


Bojana Dalbelo-Bašić - Biografija

Bojana Dalbelo Bašić rođena je 1958. u Zagrebu gdje je završila osnovnu školu i Matematičku gimnaziju. Diplomirala je 1982. na Matematičkom odjelu Prirodo-slovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirala je 1993. i doktorirala 1997. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1982. do 1986. radila je u Institutu građevinarstva Hrvatske, od 1986. do 1990. u Iskra-Delti kao projektantica programskih sustava te od 1990. do 1999. na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2000. docentica je na FER-u, a od 2003. izvanredna je profesorica. Na diplomskom studiju FER-a uvela je predmete Strojno učenje te Neizrazito, evolucijsko i neuroračunarstvo (isti predmet predaje i na Matematičkom odjelu PMF-a), a na poslijediplomskom studiju Statističko učenje i Otkrivanje znanja u skupovima podataka (s prof. Bogunovićem). Suvoditeljica je sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog znanstvenog studija Language Communication and Cognitive Neuroscience te sudionica TEMPUS projekta pod istim nazivom.

Od 1990. sudjeluje na više znanstvenoistraživačkih projekata: bila je voditeljica dva I--projekta MZOŠ-a i jednog CARNet projekta. Trenutno je voditeljica projekta “Automatsko indeksiranje dokumenata deskriptorima EUROVOCA” u suradnji s HIDROM i Joint Research Centrom Europske komisije. Bila je stipendistica DAAD-a u svibnju i srpnju 2000. za studijski boravak na Sveučilištu Erlangen-Nürnberg, Njemačka, i stipendistica NATO Advanced Study Instituta u srpnju 2002. za boravak na K.U. Leuven, Belgija.

Istraživački interesi obuhvaćaju područje oblikovanja inteligentnih sustava inspiriranih ljudskim načinom zaključivanja i stjecanja znanja, posebno onih sustava temeljenih na neizrazitoj logici, neuronskim mrežama, metodama strojnog učenja i multivarijatnoj statistici s primijenom na dubinsku analizu podataka i teksta.