Podaci o znanstveniku
Osnovni podaci
Izobrazba
Zaposlenja
Članstva
Bibliografija
Biografija


Hedwig Hričak - Biografija

Hedvig Hricak (Hedviga Hričak) svoj znanstveni rad usko je vezala s kliničkom praksom. Rođena je 1946. u Zagrebu, gdje je pohađala i osnovnu i srednju školu i potom studirala medicinu na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon diplome (1971.) završila je stručnu praksu i u Zagrebu započela specijalizaciju iz radiologije. Tada je otišla u SAD gdje je završila specijalizaciju 1977. godine. Nakon specijalizacije zaposlena je u bolnici Henry Ford u Detroitu i radila kao docentica u klinici na Sveučlilištu države Michigan u Ann Arboru. Od 1982. do 2000. radila je na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu. Od tada pa do danas predstojnica je Odjela radiologije Centra za rak Memorijalnog Sloan-Kettering instituta u New Yorku i profesorica je na Sveučilištu Cornell.
H. Hricak je rano spoznala snagu nuklearne magnetske rezonancije u kliničkoj dijagnostici, napose dijagnostici tumora. Hedviga je ne samo znala pasivno koristiti ovu vjerojatno najsavršeniju dijagnostičku metodu, nego je dala fundamentalan doprinos razvoju dijagnostike benignih i malignih tumora gastrourinarnih organa metodom nuklearne magnetske rezonancijom. Važan je njen doprinos proučavanju uloge tehnika oslikavanja u procjeni rizika od raka prostate, te posebno njezino istraživanje kombinacije metoda koje bi davale točniju prognozu. Vrlo je angažirana u razvoju molekularnih i farmaceutskih proba za oslikavanje magnetskom rezonancijom i PET-om. U tom je smjeru osmišljen i program obrazovanja u naprednom molekularnom oslikavanju, kojega izvodi na Weill medicinskom koledžu (Sveučilište Cornell), na Sloan-Kettering institutu i na Sveučilištu Rockefeller.
Profesorica Hedvig Hricak članica je mnogih znanstvenih odbora, uređivačkih odbora i profesionalnih društava. Uz ostale počasti ona je fellow of the American College of Radiology, fellow of the Society of Uroradiology, fellow of International Society for Magnetic Resonance of Medicine, počasna članica Britanskog i Njemačkog radiološkog društva i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dobitnica je Zlatne medalje Društva za magnetsku rezonanciju u medicini i nagrade Marie Currie.


Linkovi:
http://www.bcrfcure.org/rese_meet_hricak.html
http://www.matis.hr/vijesti.php?id=333