Podaci o znanstveniku
Osnovni podaci
Izobrazba
Zaposlenja
Nastavne aktivnosti
Projekti
Članstva
Nagrade i priznanja
Bibliografija
Znanstveni interesi
Jezici


Srđan Čapkun - Nastavne aktivnosti

Dodiplomska nastava

Sigurnost podataka
Sigurnosni koncepti: povjerljivost, integritet, autentikacija, dostupnost, ... Simetično i asimetrično kriptogrnje i njegova upotreba; ključ distribucije i digitalni potpisi; diskretna i obavezna kontrola pristupa za sigurnost i integritet. Komunikacijski protokoli za autentikaciju, sigurnost i integritet poruke; mrežna sigurnost; sistemska sigurnost, otkrivanje napada i štetnih kodova. Modeli sigurnosnih sustava i njihov razvoj i administracija. Zakonski aspekti sigurnosti na računalu.

Mrežna sigurnost
Osnove komunikacijske sigurnosti u LAN i WAN okruženjima s naglaskom na nivoe 1 do 4 OSI referentnog modela i DoD; protokoli za klijent-server komunikaciju u visokorizičnim okruženjima; sigurna komunikacija koja osigurava sigurnost, autentikaciju i integritet;

Sigurnost bežičnih mreža
Osnove bežične veze. Tradicionalni problemi s bežičnom razmjenom informacija: elektroničko ometanje i praćenje cilja. Osnove sigurnosnih protokola na mobitelima, WLAN, Bluetooth, i satelitskim sistemima. Novija otkrića u AdHoc sigurnosti mreža: izmjena ključa, distribucija i menađment; sigurni putevi i lokalizacija. Izazovi RDIF privatnosti i rješenja.